Jaka kawa jest najlepsza? Warto spróbować wielu, żeby ją znaleźć. |
Znajomi i
odwiedzający nasz sklep z kawą goodcoffee.pl często mnie pytają jaka kawa jest
najlepsza. Na tak postawione pytanie dobrej odpowiedzi oczywiście nie ma. Z
kawą jest podobnie jak z winem – jedni kochają miękkie chilijskie Merloty, a inni uważają je za nudne
i pozbawione wyrazu, wielbiciele win z Hiszpanii dzielą się na tych, którzy
wolą ciężką i złożoną Riberę del Duero, i tych, którym bardziej smakuje lżejsza
i owocowa Rioja.
Smak i aromat kawy jest wypadkową bardzo wielu czynników – gleby, klimatu, wysokości na której rośnie, sposobu obróbki po zerwaniu, stopnia i tempa spalenia i wielu, wielu innych. Kawy pochodzące z jednego kraju, ale uprawiane na dwóch różnych plantacjach mogą się bardzo od siebie różnić. Kawy z tej samej plantacji obrabiane metodą na mokro (ziarna są suszone po usunięciu miąższu) i na sucho (ziarna schną wewnątrz owocu, który usuwa się później) także będą smakować zupełnie inaczej – te drugie, nieco upraszczając, dają ”cięższy” i mniej kwaskowaty smak.
Smak kawy to efekt
fascynującego współdziałania kwasów, zasad, enzymów, olejków i innych związków
chemicznych. Wszystko to spada na język, który przekazuje te wrażenia do mózgu
– taka jest właśnie tajemnica naszej porannej czy popołudniowej (a najchętniej
takiej i takiej) przyjemności. Warto
oczywiście próbować różnych kaw (świeżo palonych!), by móc odkryć te, które
smakują nam najbardziej. Jak nauczyć się smakować kawę? Można oczywiście pójść
na kurs cuppingu, ale wcale nie jest to konieczne. Wystarczy zaufać sobie.
To prawda, są ludzie
bardziej i mniej wrażliwi na smaki, ale przy odrobinie chęci każdy (naprawdę
każdy) może w sobie taką wrażliwość wypracować. Profesjonalni cupperzy biorą pod
uwagę wiele cech kawy (dla ciekawych jak to wygląda - ”arkusz ocen” z
prawdziwego zdarzenia: http://roastlog.files.wordpress.com/2010/08/scaa-form.gif)
Na początek
wystarczą nam trzy, moim zdaniem najważniejsze:
Kwaskowatość – wbrew
pozorom bardzo pożądana w kawie, to uczucie ostrości, przyjemnego szczypania w
język, nie mylcie jej z rzeczywiście odstręczającym i nachalnym kwasem, typowym
dla wszelkich instantów.
Gęstość – kawy gęste to te które zostawiają wyraźnie odczuwalny osad na języku, można je porównać do win
czerwonych. Kawy lekkie to odpowiednik win białych, delikatniejsze i jakby
zwiewne.
Złożoność – lubię ją
porównywać do muzyki – jeśli w kawie odnajdziemy wszystkie rejestry od basów do
sopranów – będzie ona bardziej złożona, jeśli smak koncentruje się w jednym
punkcie skali - na dole, w środku lub na górze – mniej.
Jeśli więc ktoś mnie
pyta jaka kawa jest najlepsza, odpowiadam – zależy dla kogo. Znam takich,
którzy piją wyłącznie Sumatrę Lintong czy Mandheling – kawy o niskiej
kwasowości, bardzo gęste, mroczne w wyrazie, o mocnym „basie”. Znam też wielu
fanatyków kaw z Kenii – szlachetnie kwasowych (limonka, grejpfrut, czarna
porzeczka), średnio gęstych, ale o niezwykle szerokim, wspaniale zbalansowanym rejestrze.
Wiele osób kupuje w naszej palarni Brazylię Santos – klasyka o niskiej
kwasowości, średnio gęstą, o słodkim smaku koncentrującym się na środku skali.
Na pewno warto
eksperymentować, próbować nowych smaków, nie zamykać się w tym, co już znane i
na wieki wieków polubione. Świat kawy kryje wiele skarbów. Wystarczy tylko
wyruszyć na poszukiwanie.
Najlepszy sklep z kawami tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest herbata sklep internetowy
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem najlepsza jest kawa z Etiopii. Próbowałem już kawy z różnych części świata i ta smakuje mi najbardziej.
OdpowiedzUsuńKawa jak kawa ale sposób jej wykonania i przyrządzenia jest bardzo istotny. Jestem wielkim wielbicielem tego napoju, mogę śmiało polecić parzenie kawy w kawiarce aluminiowej lub elektrycznej.
OdpowiedzUsuńKażdy niech pije, to, co lubi.
OdpowiedzUsuń