Świeżo palona kawa speciality to moja pasja - od blisko 10 lat prowadzę palarnię kawy Good Coffee. Na blogu opowiadam o paleniu ziaren, ich pochodzeniu i uprawie, o tym jak kawę przyrządzać, jak nauczyć się ją smakować i doceniać.
niedziela, 25 stycznia 2015
Jak przechowywać kawę
niedziela, 14 grudnia 2014
Nikaragua Jesus Mountain Microlot
Nikaragua – kraj, który ciągle jeszcze kojarzy się głównie z wojną domową, która pustoszyła go w latach 80-tych
i huraganem Mitch, który dołożył swoje w 1998 roku. Przyniósł olbrzymie straty
materialne, pozbawił dachu nad głową jedną piątą mieszkańców i doprowadził do
ruiny właścicieli kawowych plantacji. Na szczęście, to wszystko już przeszłość,
a przez tych kilkanaście lat, które minęły od tamtych ponurych czasów, jakość
kaw robionych w Nikaragui podskoczyła do poziomu kosmicznego. Zdarzają się tam kawy
naprawdę genialne. Takie jak Jesus Mountain Microlot (hiszp. Cerro de Jesus).
poniedziałek, 8 grudnia 2014
Tam i z powrotem czyli nowości z Afryki
Za kraj narodzin kawy powszechnie uważa się Etiopię i prawie wszyscy
którzy o tym słyszeli znają też legendę o Kaldim, pasterzu śpiochu, którego
kozy zamiast trawy najadły się owoców dziko rosnących kawowych drzewek i nie
chciały zasnąć o przewidzianej porze. Ostatnio okazało się jednak, że cała historia
wydarzyła się prawdopodobnie gdzie indziej -
najnowsze badania dowodzą, że początek kawowego wszechświata nastąpił w
graniczącym w Etiopią Sudanie.
sobota, 29 listopada 2014
1 grudnia darmowa dostawa
Zapraszamy na mikołajkowe zakupy do Good Coffee :-) Wszystkie kawy zamówione 1 grudnia wyślemy za darmo.
Bardzo prosimy, żebyście składając zamówienia w polu "uwagi klienta" napisali nam jak kawa będzie zaparzana (aeropress, drip, ekspres ciśnieniowy, kawiarka, itp.). Dzięki temu będziemy wiedzieć jak kawa powinna być wypalona.
Zapraszamy i życzymy miłych kawowych doznań!
Bardzo prosimy, żebyście składając zamówienia w polu "uwagi klienta" napisali nam jak kawa będzie zaparzana (aeropress, drip, ekspres ciśnieniowy, kawiarka, itp.). Dzięki temu będziemy wiedzieć jak kawa powinna być wypalona.
Zapraszamy i życzymy miłych kawowych doznań!
niedziela, 26 października 2014
Na plantacji Kayumas
Płaskowyż Ijen we wschodniej części Jawy jest odwiedzany przez turystów z dwóch powodów. Pierwszy to wulkan Kawah Ijen ze słynnym siarkowym jeziorem wypełniającym krater. Jeśli widzieliście dokument Śmierć Człowieka Pracy pewnie pamiętacie tragarzy, którzy schodzą w dół krateru, ładują wielkie kawały siarkowych skał do koszy, a potem z 50-kilogramowym ładunkiem na plecach ruszają do najbliższej wioski. I tak codziennie, aż do 35, albo w przypadku bardziej odpornych na siarkowe wyziewy 40 roku życia. Powód drugi to plantacje kawy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)