niedziela, 25 stycznia 2015

Jak przechowywać kawę

Mleczną czekoladę, orzechy laskowe, wanilię, agrest, kokosy, ananasy, skórkę pomarańczową, kakao, daktyle, limonkę - to wszystko i o wiele więcej (bo taką listę mógłbym spokojnie ciągnąć do końca tego wpisu) można odnaleźć w kawie. Pod jednym warunkiem - musi być świeża. Ponieważ większość kaw tego warunku nie spełnia, dla przytłaczającej części kawowego społeczeństwa ten magiczny napój to jedynie niezbędna na początek sennego dnia porcja kofeiny o trudnym do sprecyzowania „kawowym” smaku. Dzięki temu, że także w Polsce rynek kaw wysokiej jakości (speciality coffee) ma się coraz lepiej, świadomość kawowa w narodzie powoli, ale systematycznie rośnie.  

niedziela, 14 grudnia 2014

Nikaragua Jesus Mountain Microlot

Nikaragua – kraj, który ciągle jeszcze kojarzy się głównie z wojną domową, która pustoszyła go w latach 80-tych i huraganem Mitch, który dołożył swoje w 1998 roku. Przyniósł olbrzymie straty materialne, pozbawił dachu nad głową jedną piątą mieszkańców i doprowadził do ruiny właścicieli kawowych plantacji. Na szczęście, to wszystko już przeszłość, a przez tych kilkanaście lat, które minęły od tamtych ponurych czasów, jakość kaw robionych w Nikaragui podskoczyła do poziomu kosmicznego. Zdarzają się tam kawy naprawdę genialne. Takie jak Jesus Mountain Microlot (hiszp. Cerro de Jesus). 

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Tam i z powrotem czyli nowości z Afryki

Za kraj narodzin kawy powszechnie uważa się Etiopię i prawie wszyscy którzy o tym słyszeli znają też legendę o Kaldim, pasterzu śpiochu, którego kozy zamiast trawy najadły się owoców dziko rosnących kawowych drzewek i nie chciały zasnąć o przewidzianej porze. Ostatnio okazało się jednak, że cała historia wydarzyła się prawdopodobnie gdzie indziej -  najnowsze badania dowodzą, że początek kawowego wszechświata nastąpił w graniczącym w Etiopią Sudanie.  

sobota, 29 listopada 2014

1 grudnia darmowa dostawa

Zapraszamy na mikołajkowe zakupy do Good Coffee :-) Wszystkie kawy zamówione 1 grudnia wyślemy za darmo.

Bardzo prosimy, żebyście składając zamówienia w polu "uwagi klienta" napisali nam jak kawa będzie zaparzana (aeropress, drip, ekspres ciśnieniowy, kawiarka, itp.). Dzięki temu będziemy wiedzieć jak kawa powinna być wypalona.

Zapraszamy i życzymy miłych kawowych doznań! 

niedziela, 26 października 2014

Na plantacji Kayumas


Płaskowyż Ijen we wschodniej części Jawy jest odwiedzany przez turystów z dwóch powodów. Pierwszy to wulkan Kawah Ijen ze słynnym siarkowym jeziorem wypełniającym krater. Jeśli widzieliście dokument Śmierć Człowieka Pracy pewnie pamiętacie tragarzy, którzy schodzą w dół krateru, ładują wielkie kawały siarkowych skał do koszy, a potem z 50-kilogramowym ładunkiem na plecach ruszają do najbliższej wioski. I tak codziennie, aż do 35, albo w przypadku bardziej odpornych na siarkowe wyziewy 40 roku życia. Powód drugi to plantacje kawy.